home

het Manifest

english

vormvlag2b1a

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2003

de Vlag is te koop

2002

THE WAVES MAKERS

Suzanne Bernhardt Idem Dito

"Idem dito" is een sociaal sculptuur dat bestaat uit een serie bestekachtige objecten van keramiek die tijdens een maaltijd worden ingezet. De deelnemers moeten elkaar met het keramische bestek voeren. Zo worden het ritme en de harmonie van de maaltijd bepaald door een object dat tussen twee mensen zowel een brug als een obstakel vormt. Net als de Vlag van Compassie gaat de performance van Bernhardt over het creÎren van intermenselijk contact met behulp van een object. Met "Idem Dito" onderzoekt zij hoeveel stabiliteit er nodig is om iets of iemand anders ondersteuning te bieden. Het bestek maakte Bernhardt in samenwerking met Keramiek Atelier Cordaan in Amsterdam Noord.

Loukie van Hasselt Dinner stories en 1,2,3 Guide to Domesticating Space

Loukie van Hasselt toont tijdens Making Waves een van haar sociale sculpturen, een vloerobject dat bestaat uit verschillende stukken vloerbedekking waarop teksten te lezen zijn. Met dit werk wil zij de toeschouwer aanzetten om zich op het kleed in een andere omgeving te wanen. Van Hasselt onderzoekt in haar werk de invloed die ruimtes hebben op menselijk gedrag en wat er gebeurt als deze ruimtes veranderen. Tijdens Making Waves draagt zij voor uit haar twee publicaties "Dinner Stories" en "1,2,3 Guide to Domesticating Space".

Sarah Mei Herman BACK

De portretseries van Sarah Mei Herman gaan over intimiteit, volwassen worden en ontwikkeling. Zij fotografeert haar modellen, vaak jonge mensen, regelmatig gedurende meerdere jaren en maakt op een gevoelige en intieme wijze de overgang van jeugd naar adolescentie zichtbaar. Voor Making Waves maakt zij een installatie van twee grote foto’s, "Untitled, Kaunas" en "Mees". Door het formaat en de plaatsing van de beelden verhoudt de toeschouwer zich tot de afgebeelde persoon en maakt zij hem bewust van zijn eigen lichaam en positie. Ook wordt op zaterdag Hermans fotoserie "julian and jonathan" op de muur geprojecteerd, een intiem portret van haar vader en haar twintig jaar jongere halfbroer.

Rini Hurkmans The Twirler

In de filminstallatie "The Twirler" van Rini Hurkmans is te zien hoe een vendelier, in weer en wind, met een Vlag van Compassie bepaalde patronen van het ‘vendelgebed’ uitvoert. Een vendelgebed is een historisch traditie uit het zuiden van Nederland waarbij vendeliers een vlaggenspel opvoeren dat symbolisch de strijd tegen het kwaad en het onrecht uitdrukt. Tevens verwijst de installatie naar het boek Don Quixote van Cervante. Het boek beschrijft de botsing tussen de ideale, fictieve wereld (van Don Quixote) en de werkelijke wereld. Het is een klassieke tegenstelling van geest tegenover lichaam, rede tegenover begeerte, idealen tegenover de werkelijkheid.

Tobias Karlsson B – PATHETIC. B – E – PATHETIC

‘Pathetic’ is een woord dat meestal een negatieve connotatie oproept. In zijn komische en emotionele communicatietheater houdt Tobias Karlsson een betoog voor een positieve betekenis van het woord ‘pathetic’, dat volgens hem gerelateerd kan worden aan het woord ‘compassie’. Aan de hand van persoonlijke voorbeelden en semantische argumentatie onderzoekt hij wat ‘being pathetic’ inhoudt.

Rosa Sijben en Margit Odems Mensding

Tijdens Making Waves tonen theatermaker Margit Odems en beeldend kunstenaar Rosa Sijben een deel uit hun performance "Mensding", een werk dat zij maken voor het Over het IJ festival. "Mensding" is een beeldende performance over kijken en bekeken worden. De performance wordt opgevoerd op de veerpont tussen Centraal Station en NDSM. In hun performance vervagen Sijben en Odems de grenzen tussen mens en object, beeldende kunst en theater, en kunst en de dagelijkse realiteit. Wat kan er menselijk zijn aan een ding en andersom, is de vraag die zij aan hun toeschouwers voorleggen. Odems en Sijben onthullen het ‘mensige’ in het ding en het ‘dingige’ in de mens.

Reve Terborg en Lucinda Wessels Energy Movement Experience

De "Energy Movement Experience" van danser RevÈ Terborg en DJ Lucinda Wessels is een dansperformance waarin deelnemers worden uitgedaagd hun eigen bewegingen te verzinnen op de maat van de muziek, die vervolgens worden overgenomen door de rest van de groep. Voor Making Waves paste het duo de muziek en de dansbegeleiding aan op het thema waves en water. Met deze interactieve performance willen Wessels en Terborg bewustzijn van het eigen lichaam en het lichaam van een ander bij de deelnemers teweeg brengen. Door de bewegingen van anderen te volgen ontstaat er een groepsdynamiek en een connectie tussen mensen die elkaar niet kennen.

Fabiola Veerman Waves On Air

Tijdens Making Waves doet kunstenaar Fabiola Veerman op locatie live verslag van het evenement in Nieuw Dakota. De uitzending bestaat onder andere uit een serie interviews, waarin de betrokken kunstenaars, Wave Makers, hun werk beschrijven en de rol die compassie daarin speelt uitleggen. "Waves on Air" is als podcast te beluisteren.

MAKING WAVES

WEEKENDPROGRAMMA

THE WAVE MAKERS

MAKING WAVES DINER

Fabiola1
EM1
Rosa1
Didi1
Rini2
Sarah1
Loeki1
Suzanne1
TB2

2019 © undafoundation

VLAG VAN COMPASSIE
Æ

Didi Lehnhausen Post and Dear Friend

Didi Lehnhausen toont tijdens Making Waves haar installatie "Post", vier prints op barietpapier waarop het gebouw van het Scheepvaartmuseum en de replica van een VOC-schip te zien zijn. Door de manier waarop de prints zijn gedrukt, is het gebouw vervormd en lijken de muren beschadigd. Het werk bevraagd de manier waarop we naar het koloniale verleden kijken en hoe we ons verhouden tot de fysieke overblijfselen van het koloniale verleden die ons nog omgeven.
In de performance "Dear Friend" worden de negatieven van foto’s van het Scheepvaartmuseum in Nieuw Dakota geprojecteerd en live schoongemaakt terwijl er een geluidsfragment door de ruimte galmt. In het geluidsfragment horen we Wave Makers die een brief voorlezen, waarin een intieme vriendschap wordt besproken als een relatie tussen twee landen.

MW