home

het Manifest

actueel

CV van de Vlag

verhalen

Making Waves

koop de Vlag

Unda Foundation

ANBI

english

vormvlag2b1a1

de vlag is te koop

item1

Eindhoven, 28 maart 2014

"Interventie met de Vlag van Compassie / Van Abbemuseum goes Compassion."

Performers: Petrine Clausen, Jakob Ehrlich, Simon Skatka Lindell, Andy Woortman, Lotte van der Woude

Dit artist statement focust zich op een interventie die plaats vond tijdens de Young Art Night in het Van Abbemuseum te Eindhoven. De interventie was onderdeel van het kunst project 'Vlag van Compassie'. Dit project wordt beheerd door de Stichting Unda Foundation. Het voornaamste doel van de Vlag van Compassie is om mensen te activeren, aan te moedigen en/of uit te dagen om na te denken over compassie. Door het gebruik van beeld en tekst worden er nieuwe ideeen, concepten en/of betekenissen aan de Vlag voor Compassie verbonden. Het Van Abbemusuem nodigde de Vlag voor Compassie uit om deel te nemen aan de Young Art Night op 28 maart 2014.

Wij, vijf Beeldende Kunst studenten van de Gerrit Rietveld Academie, werden uitgedaagd om het concept van compassie onder de loep te nemen en samen een werk te maken voor deze avond in het Van Abbemuseum. Elke student had een andere motivatie om mee te doen, maar wat overeenkwam was een interesse in het concept van compassie binnen een museale context.

De interventie vond plaats op twee plekken; zowel binnen als buiten het museum. Buiten, bij de ingang van het museum, deelden wij polsbandjes uit. Deze polsbandjes waren gemaakt van de in repen gescheurde Vlag van Compassie. Binnen bij de trap, hing het officiele manifest van de Vlag van Compassie in een groot formaat print. Naast het manifest, aan beide kanten tegen de muur, stonden vijf vlaggenmasten met de Vlag van Compassie. Aan het begin van de trap stond een voetstuk met daarop pamfletten van het manifest.

Het omknopen van de polsbandjes bij de entree was een belangrijk onderdeel van het werk. Wij maakten kort persoonlijk contact met de bezoekers door hen een polsbandje te geven. Het contact bestond uit een praatje, het aanraken van de pols en elkaar even aankijken.
Het ombinden van de polsbandjes verliep in drie stappen: eerst vroegen wij om de hand van de bezoeker, daarna draaiden wij de palm van de hand naar ons toe en vervolgens bonden wij een bandje om de pols. Doordat de bezoekers eerder een stempel hadden gekregen van het Van Abbemuseum, kregen wij door het ombinden van de polsbandjes sporen van inkt aan de binnenkant van onze handen. Deze intieme uitwisseling was een integraal onderdeel van onze interactie met de bezoekers.
Wij hadden binnen bij de trap een moment gecreeerd voor de bezoeker om na te denken over de lading van de Vlag. Wij hoopten dat de bezoeker door het lezen van het manifest en het zien van de Vlag, een connectie zou maken tussen het polsbandje en de Vlag van Compassie. Een kleine tafel naast de trap deed dienst als informatiebalie. Bezoekers konden bij deze tafel vragen stellen over de inhoud van het manifest en de boodschap van de Vlag. De Vlag werd daar ook verkocht.

Een interessant aspect van ons project is de positie die wij hebben ingenomen met betrekking tot de Vlag van Compassie in relatie tot eerdere presentaties en interventies.
Een belangrijk onderdeel van het project 'Vlag van Compassie' is het verspreiden van de Vlag. Wij hebben geprobeerd om het concept van compassie door te geven aan de bezoekers van het Van Abbemuseum door hen daadwerkelijk een stukje van de Vlag te geven. Het was daarnaast ons doel om actief te intervenieren binnen een museale context, zonder daadwerkelijk op de voorgrond te treden.
Het idee om de Vlag van Compassie te distribueren doormiddel van polsbandjes, sluit goed aan bij structuur van het Vlag van Compassie in ruimere zin. De polsbandjes waren een manier voor ons om het concept van compassie te verspreiden op een interpersoonlijk niveau.

 

 

 

 


 
 

VLAG VAN COMPASSIE

verhalen:

2019 undafoundation

Linda Polman: De brede schouder van Port-au-Prince

Nickel van Duijvenboden: Ontroerende interventie tijdens...

Aimee Zito Lemo: De vlag, het wapen

Carin Kampman: Verhalen vol (com)passie

Maurijn Rouwet: Ik sta op de bres...

Bert Goubitz: De zilvermijn in Potosi

Emilie Aude Oursel: An introductory notice

Monica Neomagus: Compassieprijs 2012

Yolanda Rommel: Waarom Compassie?

Christian van der Kaap: Hoe documenteer je een wonder?

Marjolein en Paul: Trouwaarden

Garry Robson: The Flag of Compassion at DaDaFest 2012

Julienne Straatman: Fragment uit speech:

Marlene van der Reiden: Amsterdam Cares

Rob van Tulder: Als bedrijf een Vlag van Compassie uithangen?

5 studenten Rietveld Academie: Van Abbemuseum goes Compassion

Elly en Jan Hoogteijling: een Vlag van Compassie 2008 - 2014

Maaike Boumans: Education of the Heart

Lars Moratis: De essentie van compassie

Renee Hartog: Noch ja, noch nee, we stemmen compassie

Masha Popova: De Vlag van Compassie reist naar Rusland

Iris Blaak: Ja? Nee? Compassie!

Bertil de Klyn: Compassie en vlag

Vita Evangelista: Wij allen voor Ieder1

Aldo Kempen: Een cadeau voor mijn vader

Marjolein en Fabiola: 180 Amsterdammers

Matthias Thibaut: Nog een vlag voor de Koningin

Varamitra: Afscheid nemen

Jan van Zanen: De stad van Martinus

Mark Avery: Een symbool om onze waardes te overdenken

Rob en Marij Scholten: Felicitaties aan de voedselbank

Mark Avery: Onafhankelijkheidsdag

Suzanne Tesselaar: Stories of Change