home

het Manifest

actueel

CV van de Vlag

verhalen

Making Waves

koop de Vlag

Unda Foundation

ANBI

english

vormvlag2b1a1

de vlag is te koop

RSM6

Rotterdam, 29 juli 2014

"Education of the Heart"

In het derde jaar van mijn bachelor studie werd voor het eerst in mijn 18jarige school carriere de vraag gesteld ‘Wat wil je leren?’. Ik volgde een vak zonder voorgeschreven curriculum, waarin wij als groep interdisciplinaire studenten de opdracht hadden kregen van het bestuur van de universiteit om een nieuwe minor voor honoursstudenten te schrijven: een die aansloot bij de behoeften van de student en bij de behoeften van de samenleving. Die ervaring vormde het begin van mijn eigen learning journey naar betekenisvol onderwijs: onderwijs waarin alle aspecten van ons menszijn wordt betrokken en dat capaciteit ontwikkeld om de complexe uitdagingen van onze huidige tijd aan te kunnen gaan. Deze reis heeft mij in twee jaar tijd in Zweden (Masters’ Strategic Leadership towards Sustainability), Berlijn, Budapest, Denemarken en Seattle gebracht – en uiteindelijk in Rotterdam, als deel van het team dat op 12 mei jongstleden het symposium ‘Education of the Heart’ organiseerde.

De Stichting Bezoek Dalai Lama Nederland organiseerde deze dag in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Bijna 600 mensen uit de onderwijswereld, het bedrijfsleven en de overheid waren uitgenodigd om zich te buigen over de vraag ‘Wat voor onderwijs is er nodig in Nederland om een meer compassievolle samenleving en duurzame economie te creeren?’.

Verschillende sprekers, waaronder Daniel Siegel (Brainstorm: The Power and Purpose of the Teenage Brain), Ian Gilbert (The Little Book of Thunks), Richard Gerver (Creating Tomorrow’s Schools Today), Marga Hoek (Doing Business in the New Economy) en Rob van Tulder (Skills Sheet) deelden hun visie op de toekomst van onderwijs. Een dertiental inspirerende voorbeelden – scholen en zelfstandige initiatieven – presenteerden hun verhaal en best practices op het podium, waarbij er opvallend veel belang werd gehecht aan het aspect van compassie en verbinding.

Tijdens de dag was er aandacht voor de capaciteiten van ons hart en was er tijd om haar te laten spreken , onder andere door prachtige live muziek van de band Plezant. De aanwezigheid van de Dalai Lama, die ons herinnerde aan het plezier van het leren, en vele vragen van het publiek met wijsheid en humor beantwoordde, droeg hier in grote mate aan bij.

Compassie – een van de kernkwaliteiten van ons hart – speelt een belangrijke rol in Education of the Heart. De (verdere) ontwikkeling van compassie vormt een essentieel onderdeel in de transitie naar een meer duurzame samenleving en economie. Wij zijn daarom dankbaar dat de Unda Foundation in ging op onze uitnodiging om met de Vlag van Compassie aanwezig te zijn op dit symposium en daardoor de boodschap dat onderwijs een meer compassievolle, holistische benadering nodig heeft, heeft kunnen ondersteunen.

Namens het organisatie comite,

Maaike Boumans

 

 

 

 

 


 
 

VLAG VAN COMPASSIE

verhalen:

2019 undafoundation

Linda Polman: De brede schouder van Port-au-Prince

Nickel van Duijvenboden: Ontroerende interventie tijdens...

Aimee Zito Lemo: De vlag, het wapen

Carin Kampman: Verhalen vol (com)passie

Maurijn Rouwet: Ik sta op de bres...

Bert Goubitz: De zilvermijn in Potosi

Emilie Aude Oursel: An introductory notice

Monica Neomagus: Compassieprijs 2012

Yolanda Rommel: Waarom Compassie?

Christian van der Kaap: Hoe documenteer je een wonder?

Marjolein en Paul: Trouwaarden

Garry Robson: The Flag of Compassion at DaDaFest 2012

Julienne Straatman: Fragment uit speech:

Marlene van der Reiden: Amsterdam Cares

Rob van Tulder: Als bedrijf een Vlag van Compassie uithangen?

5 studenten Rietveld Academie: Van Abbemuseum goes Compassion

Elly en Jan Hoogteijling: een Vlag van Compassie 2008 - 2014

Maaike Boumans: Education of the Heart

Lars Moratis: De essentie van compassie

Renee Hartog: Noch ja, noch nee, we stemmen compassie

Masha Popova: De Vlag van Compassie reist naar Rusland

Iris Blaak: Ja? Nee? Compassie!

Bertil de Klyn: Compassie en vlag

Vita Evangelista: Wij allen voor Ieder1

Aldo Kempen: Een cadeau voor mijn vader

Marjolein en Fabiola: 180 Amsterdammers

Matthias Thibaut: Nog een vlag voor de Koningin

Varamitra: Afscheid nemen

Jan van Zanen: De stad van Martinus

Mark Avery: Een symbool om onze waardes te overdenken

Rob en Marij Scholten: Felicitaties aan de voedselbank

Mark Avery: Onafhankelijkheidsdag

Suzanne Tesselaar: Stories of Change